WITBLAUW
Sinds mensenheugenis is de Belgische veestapel uit verschillende rund populaties samengesteld, die hoofdzakelijk op de melkproductie waren gericht en in mindere mate op de vleesproductie. Na de landbouwcrisis in 1885, omwille van de graaninvoer vanuit Noord-Amerika, zocht de regering naar alternatieven om die crisis te boven te komen door een omschakeling naar runderteelt te stimuleren. Men heeft de productie willen verbeteren door de invoer van Engelse stieren. Maar met die kruisingen was het te moeilijk om een geldig selectieprogramma uit te voeren. Daarom besliste men na de eerste wereldoorlog de fokkerij op te bouwen in rassenzones; Rond 1955 kwam er een fundamentele wijziging bij de verbruiker. hij wenste vlees om te braden en te roosteren en minder om te stoven. Dat zette fokkers en wetenschappers er toe aan om het ras, dat was ontstaan in Midden- en Hoog België, om te vormen tot het vlees houdende type dat we nu kennen. Deze evolutie gebeurde dankzij de foktechnieken en dankzij de vakkennis van de slager, die het maximum uit de karkassen wilde halen. Het Belgisch Wit- blauw is dus een volledig Belgisch ras met een evolutie die UNIEK is in de wereld. Het werd ontwikkeld voor de consument en de slager het rund levert in korte tijd veel vlees op met weinig vet aan.
We schrijven november 1954. De oudste zoon van slager Raemdonck uit Berlare beslist om het ouderlijk huis en zijn geboortedorp te verlaten om elders een nieuwe zaak te beginnen. Deze beslissing brengt hem naar Wondelgem waar hij in de Molenstraat een nieuwe slagerij opstart. De slagerij die je nu ziet in de Molenstraat, heeft nog steeds dezelfde stijl en inrichting als de slagerij die vader Raemdonck in de jaren 50 begon.
Het is altijd een droom geweest van vader Raemdonck om een eigen boerderij te hebben waar hij zijn eigen runderen zou kunnen kweken. Die kans krijgt hij in de jaren 60. In Sleidinge aan de Langendam koopt hij een klein bedrijfje en gaat hij van start met een paar runderen.
Het kleine boerderijtje uit de jaren 60 groeit gestaag en in de jaren 70 moeten we reeds spreken van een veefokkerij met een 100-tal dieren. De familie Raemdonck let er echter goed op dat het bedrijf geen vetmesterij wordt. Het is een gesloten bedrijf waar de kalveren, met stamboom, geboren worden uit hun eigen runderen, waar de dieren in een gezonde omgeving opgroeien en zoveel mogelijk in de wei staan, waar enkel gezond en gecontroleerd voedsel op het menu staat. En elk stukje rundvlees dat je in de slagerij Raemdonck koopt is dus gegarandeerd eigen kweek, gevolgd van bij de geboorte tot het op je bord ligt.
Zowel de veefokkerij als de slagerij Raemdonck raken steeds meer bekend om hun goede naam en kwaliteit en vooral voor hun uitstekend en lekker vlees. Bovendien is de opvolging binnen het bedrijf verzekerd want zoon Marc volgt een opleiding als slager en verfijnt mee de werking van de veefokkerij. In 1988 trouwt hij met Claudine, een verpleegster. Marc blijft op de veefokkerij werken terwijl Claudine haar fulltime job als verpleegster verder zet.
De jaren 90 brengen verdriet en vreugde. In 1992 sterft vader Raemdonck plots. Niemand had dit zien aankomen en hoewel Marc reeds volop meehielp in het ouderlijke bedrijf brengt het plotse wegvallen van zijn vader een omwenteling in zijn leven mee net als in dat van zijn vrouw Claudine. Nu vader er niet meer is, beslist Marc om zowel de veefokkerij als de winkel verder te zetten. Claudine geeft haar job als verpleegster op en kiest er voor om aan Marc’s zijde in de winkel te staan. Maar er is ook grote vreugde want in 1996 wordt de kleine Justien geboren. Een schat van een dochter met, zo zal al gauw blijken, een hart voor dier en natuur. Nu en de toekomst. Sinds 1992 zorgen Marc en Claudine er dus voor dat we het lekkerste vlees voorgeschoteld krijgen in de Molenstraat te Wondelgem. En dat willen ze nog een heel aantal jaren doen. Hun liefde voor hun werk, hun winkel en de fokkerij wordt duidelijk als je ze bezig ziet. Het water komt je in de mond als je Claudine hoort vertellen hoe je een goed stuk vlees moet bakken. Je ziet het kalfje geboren worden als Marc vertelt dat hij ’s nachts uit bed is gemoeten omdat er “een kalving” was.
Nog altijd staat Slagerij Raemdonck garant voor zuiver en lekker vlees. Nog altijd let Marc erop dat zijn dieren gezond voedsel krijgen, tijdig in de wei staan en de beste zorgen krijgen. Nog altijd kan je bij Claudine heerlijk vlees kopen dat door Marc met liefde werd versneden en krijg je de vriendelijkste bediening die je je maar kunt inbeelden. En de toekomst …. daar hebben we een glazen bol voor nodig en die hebben we niet. Maar we weten wel dat Justien nu reeds een bijzondere kennis van en interesse heeft voor het zuiver fokken van runderen, het landbouwbedrijf en alles wat er mee samengaat.
Dus de toekomst ….. vertellen we over een paar jaar.