U bent hier

Ons ras

Wit blauw Rundvlees, bewuste keuze van elke slager. Sinds mensenheugenis is de Belgische veestapel uit verschillende rund populaties samengesteld, die hoofdzakelijk op de melkproductie waren gericht en in mindere mate op de vleesproductie. Na de landbouwcrisis in 1885, omwille van de graaninvoer vanuit Noord-Amerika, zocht de regering naar alternatieven om die crisis te boven te komen door een omschakeling naar runderteelt te stimuleren. Men heeft de productie willen verbeteren door de invoer van Engelse stieren. Maar met die kruisingen was het te moeilijk om een geldig selectieprogramma uit te voeren. Daarom besliste men na de eerste wereldoorlog de fokkerij op te bouwen in rassenzones; Rond 1955 kwam er een fundamentele wijziging bij de verbruiker. hij wenste vlees om te braden en te roosteren en minder om te stoven. Dat zette fokkers en wetenschapslui er toe aan om het ras, dat was ontstaan in Midden- en Hoog Belgiƫ, om te vormen tot het vlees houdende type dat we nu kennen. Deze evolutie gebeurde dankzij de foktechnieken en dankzij de vakkennis van de slager, die het maximum uit de karkassen wilde halen. Het Belgisch Wit- blauw is dus een volledig Belgisch ras met een evolutie die UNIEK is in de wereld. Het werd ontwikkeld voor de consument en de slager het rund levert in korte tijd veel vlees op met weinig vet aan. WORDT VERVOLGD Uit FOOD & MEAT november 2013